Στις όχθες του ποταμού Γαρόνα κάθισα και έφαγα (ελληνική κουζίνα)

Όταν το συρτάκι ήχησε στην μεθυστική πόλη του Μπορντό και οι ελληνικές γεύσεις σαγήνευσαν τους Γάλλους μπον βιβέρ. Ένα συμπόσιο διαφορετικό από τα άλλα.

Ποιος είναι ο πιο διάσημος Έλληνας στη Γαλλία; Εντάξει, εκτός από το Νίκο Αλιάγα, χωρίς αμφιβολία ο ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς, αποτελεί την πιο εμβληματική φιγούρα με άρωμα Ελλάδας στη χώρα. Και πράγματι, η ελληνική κουλτούρα ασκεί ιδιαίτερη επιρροή και γοητεία στους Γάλλους, λάτρεις της παράδοσης και της γαστρονομίας. Βρεθήκαμε στην ονειρική πόλη Μπορντό και γίναμε κοινωνοί ενός γευστικού πειράματος που δείχνει πως η Ελλάδα και μπορεί και πρέπει να βγει εκεί έξω και να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στον πολιτιστικό χάρτη του κόσμου.

Πέμπτη, 30 Μαρτίου. Το ιστορικό κέντρο της γαλλικής πόλης λούζεται (περιέργως) στον ήλιο και η θερμοκρασία είναι 25 βαθμοί Κελσίου. Φαίνεται πως η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων έφερε μαζί της και τον ελληνικό – μεσογειακό καιρό. Μπροστά στην πλακόστρωτη περατζάδα, μια ανάσα από τις όχθες του ποταμού Γαρόνα που διατρέχει την πόλη και απέναντι από μια στιβάδα μεσαιωνικών κτιρίων και γοτθικών επιβλητικών ναών, δύο Έλληνες σεφ προετοιμάζουν τους πάγκους τους με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα από όλη την ελληνική επικράτεια. Σε λίγη ώρα από τώρα, το τετράγωνο θα μυρίσει θυμάρι, μαστίχα και μια σειρά από αισθήσεις που φέρουν γερά στο dna τους το ελληνικό στοιχεία.

Ανάμεσά τους, την τιμητική τους έχουν τα νησιά του Αιγαίου, το φημισμένο ελαιόλαδο και η φέτα.

Σύντομα, μια χούφτα Γάλλοι επαγγελματίες του τουρισμού θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην ελληνική γαστρονομία, αλλά και στην υψηλή τέχνη της μαγειρικής από τα έμπειρα χέρια δύο διακεκριμένων σεφ. Να μάθουν, να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν στο είδος εκείνο της μαγειρικής που έχει γίνει το πιο ξακουστό στα πέρατα του κόσμου. Της μεσογειακής διατροφής.

Πρέσβεις και παράλληλα οικοδεσπότες της βραδιάς, δυο εξαίρετοι Έλληνες σεφ του ομίλου Aldemar, ο Γιώργος Χατζόπουλος και ο Ιωάννης Ροδοκανάκης. Από τα χέρια τους πέρασαν όλα τα υλικά, προετοιμάστηκαν όλα τα συστατικά και δόθηκαν οι ‘συντεταγμένες’ για το στήσιμο ενός πλήρους, απολαυστικού, ελληνικότατου μενού υψηλής γαστρονομίας. Τέσσερα πιάτα σε ισάριθμες συνταγές που αναβαθμίζουν τις πολύτιμες πρώτες ύλες της ελληνικής γης, καθιστώντας το αποτέλεσμα αντάξιο της γαλλικής φινέτσας και σοφιστικέ διάθεσης στην κουζίνα.

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, επιδίδονται συχνά σε αυτό που αποκαλούμε ‘τουρνέ’ ή επί το ελληνικότερον, περιοδείες. Θεατρικοί θίασοι που γυρνούν την Ελλάδα, τραγουδιστές, διάσημα συγκροτήματα που οργώνουν όλο τον κόσμο. Στην περίπτωσή μας, η περιοδεία έχει γευστικά χαρακτηριστικά και ελληνικό χρώμα.

Το Sympossio Gourmet Touring είναι μια ιδέα των ξενοδοχείων Aldemar, που αποφάσισαν πως για να δώσουν το δικό τους στίγμα στο χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού, έπρεπε να εξοπλιστούν με κουτάλες, τηγάνια και κατσαρόλες. Το ιδιότυπο αυτό ‘καραβάνι’ ταξιδεύει για 8η συνεχή χρονιά σε χώρες της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, φέτος έχει – ή μένει να – επισκεφτεί 24 πόλεις-ορόσημο μεταξύ των οποίων η Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο.

Η ιδέα απλή και μεγαλεπήβολη: οι διαλεχτοί σεφ των ξενοδοχείων θα βρεθούν στις πόλεις αυτές του εξωτερικού, από την ανατολική Ευρώπη, ως τη νήσο της Μεγάλης Βρετανίας και θα διδάξουν την ελληνική γαστρονομία. Μαθητές τους; Όλοι όσοι κινούν τα νήματα του παγκοσμίου τουρισμού. Άνθρωποι που εργάζονται, διοικούν ή έχουν την ιδιοκτησία τουριστικών γραφείων και από τα χέρια των οποίων κρίνεται η επιτυχία της τουριστικής σεζόν και στη χώρα μας. Αν το καλοσκεφτείτε, η σύλληψη είναι μεγαλοφυής και βεβαίως το γεγονός πως οι περιοδείες αυτές συμπληρώνουν το όγδοο έτος Συμποσίων ανά τον κόσμο αποτελεί τρανή απόδειξη της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος.

Φοράμε ποδιά, σκούφο και επαναλαμβάνουμε όσα με μαεστρία μας διδάσκουν ο Γιώργος και ο Ιωάννης. Όσο καλύτεροι μαθητευόμενοι ‘μάγοι’ γίνουμε, τόσο πιο απολαυστικό θα είναι το μενού που θα απολαύσουμε στη συνέχεια. Γεμιστό καλαμάρι με λαχανικά, απολαυστική σαλάτα ρόκα, με μυζήθρα, κάπαρη και μπαλσάμικο ξύδι. Φρέσκο ψάρι και για το τέλος ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο: μους κακάο με αβοκάντο, πάνω σε χειροποίητο ‘παστέλι’ αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, με σος μέντας και μανταρινιού.

Την ίδια ώρα από τα ηχεία του χώρου αντηχούν παλιά λαϊκά τραγούδια, με τρόπο που σε κάνει να πιστεύεις πως βρίσκεσαι στην ακροθαλασσιά κάποιου ελληνικού νησιού. Εκεί, στο ταβερνάκι με καλή παρέα, καλό φαγητό και ποτό. Αν εξαιρέσεις τη θάλασσα δηλαδή, που κατά κάποιο τρόπο υποκαθιστά ο ποταμός, το καλό ελληνικό φαγητό είναι εκεί, το κλίμα μεταξύ των συνδαιτυμόνων όλο και ζεσταίνει, ενώ ρέει άφθονο εκλεκτό ελληνικό κρασί και ελληνική μπύρα.

Φεύγοντας από το συμπόσιο συνειδητοποίησα πόσο έξυπνη είναι η ιδέα του ομίλου Aldemar. Μοιάζει στο μυαλό μου σαν την πρώτη επιχείρηση που ασχολείται με τον τουρισμό στην Ελλάδα (μήπως και στον κόσμο;) που κατάφερε να δημιουργήσει ένα ‘test drive’ γευστικής απόλαυσης. Τώρα, σε κάθε γωνιά του κόσμου, ένας επαγγελματίας του τουρισμού έχει δοκιμάσει ο ίδιος τι σημαίνει Ελλάδα στα καλύτερά της. Γιατί αν το καλοσκεφτείς, ποιος είναι ο τρόπος που λύνει η Ελλάδα της διαφορές της; Που προχωρά παρακάτω; Κάθεται σε ένα τραπέζι, ξεκινά το φαγοπότι και το χορό και σύντομα βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά και τα προβλήματα μικρότερα.

“Με το sympossio αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η χώρα μας βρίσκει τις λύσεις που ψάχνει όταν κάθεται γύρω από ένα τραπέζι, μοιράζεται και δημιουργεί. Είναι και η στιγμή που όλοι οι λαοί γεύονται την πραγματική Ελλάδα”, θα μας δηλώσει για την πρωτοβουλία εμπνευστής του Sympossio και διευθύνοντας σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

Μαζί μας στο γευστικό ταξίδι και η προϊσταμένη του γραφείου του ΕΟΤ στη Γαλλία, Δήμητρα Βοζίκη. “Η γαστρονομία, η εμπειρία της τοπικής κουζίνας και των παραδοσιακών προϊόντων, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού. Όλοι μας, όταν επισκεπτόμαστε έναν καινούργιο τόπο, θέλουμε να γευτούμε, να απολαύσουμε τις τοπικές λιχουδιές. Μέσα από τις γεύσεις και τις μυρωδιές, γνωρίζουμε τον τόπο, τους ανθρώπους, την κουλτούρα, μυούμαστε αν θέλετε στον εκάστοτε τρόπο ζωής”, μας εξηγεί η κατ’ εξοχήν πρέσβειρα του ελληνικού τουρισμού στη Γαλλία και προσθέτει:

“Το Sympossio της Aldemar αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της ελληνικής κουζίνας και της εμπειρίας της ελληνικής γαστρονομίας στην ευρωπαϊκή αγορά, διότι εκτός από τις εξαιρετικές γεύσεις και προϊόντα, μεταφέρει τη ‘γιορτή’ του να γεύεσαι και να μοιράζεσαι, τη γιορτή όπως μόνο εμείς ξέρουμε να κάνουμε!”

Η κυρία Βοζίκη δηλώνει περήφανη που ο ‘Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού’ υποστηρίζει αυτήν την πρωτοπόρα δράση και ευχόμαστε στο μέλλον οι αντίστοιχες δράσεις να πολλαπλασιαστούν.

Written by Λευτέρης Σαββίδης on May 06. Posted in onemar.gr